Søvnfaser og god søvn – hva trenger du å vite?

Hvordan deles søvnen inn i søvnfaser, og hvordan skilles de ulike stadiene fra hverandre? Les videre for å få en bedre forståelse av søvnen din, og hvordan du kan oppnå en bedre søvn og på hvilket stadie.

Hva er søvnfasene?

Det er ulike definisjoner på søvnfasene, men det vanligste er å inndele den klassiske søvnsyklusen inn i  5 søvnstadier. Det består av våken, døsing, lett søvn, dyp søvn og REM-søvn.

1. Våken

Når man er våken består hjerneaktiviteten av stort sett rask aktivitet, som er høyere enn 12 Hz (svingninger per sekund) som kan senkes til 8-12 Hz når vi lukker øynene. Det er på dette stadiet mange har problemer, fordi de ligger å stresser eller uroer seg for diverse ting, hvilket øker hjernekapasiteten.

2. Døsing 

Under dette stadiet er man fortsatt våken, men hjernekapasiteten er langsommere enn ved forrige stadiet. Under døsing eller innsovning har man gjerne en hjernekapasitet på 4-7 Hz. Under dette stadiet, vil man enkelt kunne vekkes. 

3. Lett søvn

Neste stadiet er lett søvn, hvor det er lavfrekvente bølger. Det vil være vanskeligere å kunne vekkes under dette stadiet, men man sovner fortsatt lett.

4. Dyp søvn

Når man endelig faller i dyp søvn er hjerneaktiviteten nådd en frekvens på 1-2 Hz. Det varierer med mange faktorer, hvor mye dyp søvn man har. En faktor er alderen, hvor det viser seg at hvis du er under 30 år, vil du normalt ha en dyp søvn på under 2 timer. Desto eldre to blir, desto mindre dyp søvn kan det være at du oppnår. Eksempelvis, hvis du er over 65 år, er det vanlig at man kun har 30 minutter med dyp søvn.

5. REM-søvn

REM-søvn, hvor REM står for Rapid Eye Movement, er det stadiet hvor hjerneaktiviteten ligner en blanding mellom våken og døs med forekomst av raske øyebevegelser. Her skjer det en økning i hjertefrekvensen, blodtrykket og åndedrettet.  Det er under dette stadiet vi drømmer, og blir derfor ofte kalt drømme-stadiet eller forkortet til R-søvn

Hvor mye søvn trenger vi? 

De fleste sier at ungdommer og voksne mennesker trenger mellom 7 og 8 timer søvn hver natt. Hvor nyfødte trenger rundt 20 timer, ettåringer trenger 15 timer og barn trenger rundt 12 timer. Det kan være viktig å passe på hvor mange timer søvn man får hver natt, og passe på at timene til en viss grad er det samme hver natt. 

Kroppen vår fungerer på mange måter som en klokke, hvor den kan trenes opp til falle i søvn til samme tidspunkt hver kveld, hvis man klarer å legge seg til å sove til samme tidspunkt over en viss tid. Erfaringer sier at det krever omkring to uker for å tilvenne kroppen. Eksempelvis, hvis man legger seg kl 22 hver kveld og står opp kl 7 hver dag, vil kroppen etter 2 uker falle i søvn eller gå i “søvnmodus” og våkne opp til sistnevnte tidspunkter av seg selv. Dog, kan det på mange måter være vanskelig for mange å holde denne rutinen over lenger tid. 

Hvordan kan vi forbedre søvnen?

Det er mange som sliter med søvnproblemer, deriblant at de sliter med å sovne, at de konstant våkner opp i løpet av natten eller snorking. Vektdyner kan hjelpe deg med søvnproblemer, hvor studier har vist at vektdyner eller vekttepper kan ha en positiv effekt på å redusere kroppen sitt stresshormon og øke produksjonen av lykkehormoner. På denne måten, kan man lettere oppnå lavere hjertefrekvens og senket blodtrykk. Les mer om vektdyner her. 

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.