Søvnvitenskap

Kjønnsforskjeller i søvnmønster

En god kopp sterk kaffe er ikke den eneste måten å stimulere energien sin. Det er et mye kraftigere (og mystisk!) verktøy som styrer våkenhet og søvnighet. Navnet er cirkadisk rytme, den interne klokken som ber kroppen om å gjøre den anbefalte aktiviteten og hjelper til med å regulere cirkadiske syklusen.

Prinsippet med denne rytmen er lik for de fleste, og hvis du ikke forstyrrer dens arbeid, kontrollerer rytmen prosessen i en virkelig stabil posisjon. Men som forskere har funnet, er det bemerkelsesverdige forskjeller hos menn og kvinner når det gjeller endringer i søvn og våkenhet . Dette forklarer hvorfor det er så mange «ugler» blant menn og «lerker» blant kvinner.

Hvordan søvn er forskjellig mellom menn og kvinner

Den cirkadiske rytmen styres av hypothalamus, et område av hjernen som er assosiert med nesten alle deler av sentralnervesystemet. Eksterne faktorer gir ledetråder: lyset sender et signal om at det er på tide å våkne (det er derfor det er så vanskelig å roe seg når lyset er på eller skjermen er på) og mørket sier at det er på tide å utløse melatonin, et hormon som hjelper deg med å sovne.

Hypothalamusen fungerer døgnet rundt, den lader og deaktiverer «batteriene» våre. Det ville være fint hvis vi respekterte arbeidet sitt og vedlikeholder en konstant rutine fordi hjernen liker å legge seg samtidig. På denne måten kan du hvile ordentlig, opprettholde en normal rytme og unngå søvnproblemer.

I tillegg til interne kontroller og eksterne faktorer, er det en annen viktig faktor som påvirker den interne klokken: kjønnet ditt. Tanken er at mannlige og kvinnelige cirkadiske rytmer ikke skal overlappe hverandre. Mannlig aktivitet har en tendens til å vare hele 24-timers syklusen eller lenger (i gjennomsnitt seks minutter lenger enn kvinner), noe som betyr at menn er mindre slitne om kvelden. Kvinner har en kortere intern klokke, noe som øker sannsynligheten for å våkne tidlig, bli døsig om kvelden og bære (dessverre) større risiko for søvnløshet og andre forstyrrelser i natthvile.

Hvem lider mer av søvnmangel

Selv om gjennomsnittlig åtte timers søvn har fordeler for både menn og kvinner, lider menn mer av søvnmangel. I tillegg menn kommer seg søvnmangel saktere enn kvinner.

På den annen side har forkortede cirkadiske rytmer en negativ effekt på helsen til kvinner som jobber nattevakter: statistikk bekrefter økt risiko for yrkesskader blant kvinner som jobber sent.

Man kan selvfølgelig prøve å endre den interne klokken sin til å føle seg mer våken til forskjellige tider på dagen avhengig av vitale behov, men å opprettholde naturlige rytmer er mye mer gunstig for helsen, insisterer legene.

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.