Hva er det korte søvngenet

Hva er det korte søvngenet

Tenk på hvor mange timer om dagen du sover. Vil du få tilstrekkelig nok med søvn på 5 timer? Et merkelig spørsmål…. Selvfølgelig! Og for noen, har naturen forberedet en gave – et kort søvngen. Forskere har nylig begynt å aktivt studere dette fenomenet.

Evig livskraftige mennesker har et gen for kort søvn, takket være at de alltid får nok søvn.

Nesten hver og en av oss bruker en tredjedel av livet vårt på å drømme. Nesten fordi det er mennesker som er fratatt behovet for lang søvn. Når det er sagt, er de like energiske. Alt på grunn av en genmutasjon, forbedrer det arbeidet til nevronene som er ansvarlige for våkenhet.

Forskere fra University of California i San Francisco Chris Jones og Ying-Hui Fu var heldige nok til å møte en familie der både barna og de voksne har genet for kort søvn. Forskere studerte først forsinket søvnfasesyndrom hos personer som sovner klokken 19.00 og står opp kl. 14:00-15:00 om dagen. Det var kun senere at Jones og Hui oppdaget at genetikk kan påvirke søvn.

Derfor har Johnson familien blitt en av de mest kjente fler-generasjons «ikke-sovende» familier i verden. Tre brødre, Brad, Rand og Paul, har sovet mindre enn normalt siden barndommen, mens de aktivt utviklet seg. Brødrendes daglige rutine var helt normal, de la seg når alle andre gjorde det om kveldene, som betyr at de ikke hadde søvnfase forsinkelsessyndrom. Selv om de våknet opp tidlig, virket det som at de hadde sovet i timesvis», konkluderte professoren.

Et team med forskere fant en punktmutasjon i DEC2-genet som forårsakte at mennesker med kort søvngen våknet opp tidligere. Personer med retensjonssyndrom sover mer. Så ble ytterligere to muterte gener oppdaget: ADRB1 og NPSR1. Den første påvirker hjerterytmen og søvnvariabilitet, den andre har en mer viktigere rolle i å regulere søvn. Den koder for et signalprotein som deler den menneskelige tilstanden i søvn og våkenhet.

For å få en bedre forståelse for hvordan proteiner fungerer, avlet teamet genetisk modifiserte mus og sammenlignet dem med normale mus. Førstnevnte brukte mye mindre tid på å sove enn sine kolleger, og de var også mer aktive med en gang etter at de våknet. Dyrene ble gitt en hukommelsestest: i en spesiell celle ble de slått med et svakt elektrisk støt, deretter ble de tatt ut og dagen etter ble de plassert i cellen igjen.

Forskere har kommet frem til en konklusjon om at kort søvn ikke bare har en positiv påvirkning på den generelle psykiske tilstanden til mennesker, men også på den individuelle karaktertrekk. Brødrene Brad, Rand og Paul har alltid vært veldig optimistisk, utadvendt og ambisiøs. De har personlighetstypen A. Johnsons opplevde forresten ingen problemer med å huske informasjon. På grunn av Covid-19 måtte dessverre all videre forskningsaktiviteter utsettes. Chris Jones og Ying-Hui Fu må finne ut hvordan mennesker som sover lite bruker hviletiden så effektivt som mulig.

Og medlemmer av familien Johnson er glade for at power naps ikke er et avvik, men en nyttig funksjon. Når de bestemte seg for å være en del av studiet, ville de hjelpe mennesker som slet med et lignende problem, nå behandler de sin egenskap annerledes: “Dette genet tillot meg å innta noen viktige posisjoner. Han ga meg disse ekstra timene hver dag så jeg kunne gjøre hva jeg elsker, være med mennesker jeg elsker, «Brad innrømmer i et intervju med CNN.

Epostadressa di blir ikkje synleg.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.