hva er søvnmangel

Hva er søvnmangel?

Flere og flere tar ikke søvn seriøst nok, og holder seg våken mange deler av natten. Mangel på søvn kan føre til svekket konsentrasjonsevne og påvirker oppmerksomheten vår. Søvnmangel kan også påvirke humøret vårt, og i noen tilfeller gjøre at man blir lettere irritert og sint. Noen opplever søvnløshet i sterkere grad enn andre, men det er viktig å være bevisst over det og vurdere å få hjelp. 

Hva er symptomer på søvnmangel?

Søvnløshet, eller insomni, er den vanligste formen for søvnforstyrrelser. Noen mennesker sliter med innsovningen, andre med selve nattesøvnen og mange med at de våkner opp flere ganger om natten. At man generelt opplever dårlig søvnkvalitet kan også være et symptom på søvnløshet. 

På dagtid kan man medfølgende oppleve at man har konsentrasjonsvansker, humørsvingninger eller er lite oppmerksom. Personer der sliter med søvnmangel, trenger nødvendigvis ikke kun ha dårlige netter, det kan variere. 

Hva er konsekvensene av søvnmangel?

Det er ikke alltid det er lett å forstå hvorfor man opplever søvnmangel. For noen kan det forekomme av depresjon, stress eller angst. For andre kan det utløses ved kriser eller bivirkninger av medikamenter. 

Konsekvensene av søvnmangel er at man kan være til fare for seg selv og andre rundt, hvor man kan oppleve svekket oppmerksomhet og konsentrasjonsevne, hvilket kan utløse ulykkescenarioer. Utover det, er det fysisk ubehagelig og har en stor psykisk påvirkning. 

Hva kan man gjøre med søvnmangel? 

Hvis man opplever søvnmangel eller søvnforstyrrelser trenger man ikke nødvendigvis begynne på sovepiller. Man kan benytte seg av en vektdyne fra NAP Lab, og over 90% av de som bruker en vektdyne oppgir at søvnen blir bedre. I mange tilfeller opplever mange at søvnen faktisk helt har forsvunnet, hvor vekten fra dynen stimulerer en trygghetsfølelse og kan lindre angst. Les mer om søvnmangel her.

Hvem kan bruke vektdyne?

Vektdynen kan både brukes av barn og voksne, og preferansen på vekten varierer fra person til person. Studier viser at barn kan oppleve like stor effekt av en vektdyne som et voksent menneske, hvor dynen kan hjelpe barn til å slappe av og roe seg ned. Les mer om NAP Lab sitt vektteppe for barn her

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.